Bruschetta med rødvinstomater

Publisert 30 mars, 2013

bruschetta

Når det kommer til bruschetta, eller en hvilken som helst annen italiensk matrett som krever tomater, er det lite som er bedre enn å gå ut i hagen sent på høsten og plukke deilige, solmodne tomater som har hengt i solen i flere uker, for og så trylle frem en liten herlighet av dem. For når man koker disse tomatene i en herlig tomatsaus, eller spiser de rå, frigjør man en liten orgasme i munn,som har bygget seg gradvis opp inne i fruktene imens de har kost seg i solen. Man sukker stille for seg selv og tenker hvor herlig livet egentlig er. I hvertfall på matfronten.

bruchetta

bruschetta

Eller, tomater som selges på grønnsaksmarkeder i Hellas og Italia er selvsagt mye bedre, men det er jo ikke akkurat hver dag man er der nede. Dessverre. Det er kanskje noen av dere lesere som tror jeg er klin gæren, som er så sykelig opphengt i tomater, men det er faktisk en stor forskjell på tomatene man finner i butikken her til lands, og tomater ellers i verden. Tomatene her i landet smaker rett og slett vann, og noen matorgasmer skal man se lenge etter. Aner ikke hva det kommer av, men jeg har en liten fornemmelse som inkluderer bruken av drivhus og etylengass i store mengder. Og ikke minst mangelen på sollys.

bruschetta

hvitløkspresse
 
Det er vel ikke akkurat så mange av oss som gidder å dyrke våre egne tomater, og dessuten hadde vært veldig kjipt om vi bare fikk spise deilige italienske retter en gang i året. Problemet er egentlig ikke så vanskelig å løse. Man kan nemlig erstatte toppingen i en tradisjonell bruschetta, som for øvrig ofte består av friske tomater, med en deilig tykk tomatsaus som smaker Toscana i lange baner. Gjerne med et lite hint rødvin, det har man ikke vondt av. Særlig ikke i disse kalde tider. Det finnes en million ulike måter å lage bruschetta på, og ingen oppskrift er på noen måte riktigere enn noen andre. Alle italienere har sin egen måte å gjøre det på.

tomatsaus

basilikum

jack russel

Denne oppskriften gir uten tvil den beste bruschettaen jeg har smakt laget av noe annet enn ferske italienske tomater, den er rett og slett himmelsk. Den er testet på voffen, som for øvrig elsket den. Det forutsetter for å lykkes at man bruker gode tomater. Siden de ferske ikke er gode for tiden, skal vi bruke hermetiske. Du hørte riktig, tomater på boks. Det finnes nemlig en del merker der ute som fører utrolig gode tomater på boks. Pass på å bruke noen av de, og ikke eldorado eller annet ræl. Da kan du like så godt blande ketchup med vann og bruke det i stedet. For å løfte smaken i sausen bruker jeg litt soltørkede tomater, og en liten spiseskje med rødvin. Og selvsagt, meningen er at resten av flasken skal i magen din.

bruschetta

bruschetta

Jeg bruker muligens litt mer hvitløk i denne oppskriften enn mange ville ha gjort, men det det får nå være. Dette er ikke retten man spiser før man skal på en romantisk date eller har planer om å stikke tungen ned i halsen på en man liker. Med mindre vedkommende er en hvitløkselsker da. Det skulle ha tatt seg ut… Uansett, poenget er at denne oppskriften må veldig gjerne prøves ut. Lag det til frokost, lunsj, nattmatt eller som en forrett. Bruschetta slår aldri feil! Usnobbete og jordnært.

bruschetta

Dette trenger du for 4 porsjoner:
– 2 store franske baguetter
– 1 stor rødløk
– 4 fedd hvitløk
– 4 ss smør
– 2 bokser hermetiske tomater
– 1 dl tomatpurre
– 3 soltørkede tomater
– 1 ts tørket oregano
– 1 potte fersk basilikum
– 1 ss rødvinseddik
– 2 ss rødvin
– salt og pepper
– en god dæsj olivenolje

Dette gjør du:
1. Skjær opp baguettene i diagonale skiver. Dette gir større areal for fyllet, og ser bedre ut. I en skål blander du 1 fedd finhakket hvitløk med olivenolje, og lar det stå i omtrent 10 minutter. Deretter har du baguettskivene over i en ildfastform, og dynker dem med oljeblandingen. La de steke i ca 10 minutter på rett under 200 grader i ovnen. Bruk for all del varmluft. Ta ut brødet, og la det kjøle ned på en rist. Du kan for øvrig åpne vinflasken, og ta en slurk av den nå.

2. Åpne alt av det hermetiske, og ha det over i en kjele. La de koke på svak varme, til det er redusert til halvparten av utgangspunktet. Vi vil ha bort vann, og konsentrere smaken i en tykk saus! Tilsett hakket løk, og 2 fedd finhakket hvitløk, og tislutt finhakkede soltørkede tomater. Smak til med salt, pepper og oregano. Tilsett eddik og rødvn, gi det et lite oppkok.

3. I en skål blander du mykt smør med 1 finhakket fedd hvitløk. Smør smøret på baguettskivene, og legg på tomatfyll. Dryss over hakket basilikum, og la verden bli et bedre sted å være. Bonne nuit!

6 svar til “Bruschetta med rødvinstomater”

 1. K sier:

  Godt å ha deg tilbake! 😀
  Fine bilder, forresten!

 2. Bra oppskrift!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

 3. Terje sier:

  Hei!

  Du skriver rødløk, men har bilde av kepaløk.
  Hva er best?

  • Ericsson K. sier:

   Hei! Lødløk er uten tvil best å bruke, de har en litt mer «søtere» smak. Var tom for det selv, er derfor du ser allium cepa på bildet 😉

 4. Gunn sier:

  Vel,da er jeg åpenbart en hvitløkselsker 😉 fire fedd er jo helt passe. Dette ser helt himmelsk ut! er det dumt å ha litt parmesan på toppen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *