Eplekake med hasselnøtter og honning

Publisert 23 oktober, 2014

Foralldel_eplekake_0005

 

Foralldel_eplekake_0004

Foralldel_eplekake_0001

Foralldel_eplekake_0002

Det finnes tusenvis av oppskrifter på eplekake i kokebøker, magasiner og på det store, skumle internettet. Og 90% av dem hevder at nettopp deres eplekake er verdens beste (inkludert meg selv enkelte ganger). Nåvel, jeg skal ikke si så mye om akkurat det fenomenet, og heller la det være opp til den som lager den å avgjøre det. Uansett, så har du her oppskriften på den beste eplekaken jeg noen gang har smakt. Selvsagt er det min mor som står bak oppskriften.

Det som skiller den fra de fleste andre eplekaker, er at den for det første lages av en røre, og ikke en hard deigklump. Dermed blir den luftig og saftig. For det andre er ikke eplebitene skåret opp og dyttet ned i røren uten videre, men de har fått kost seg på kokeplaten med en kladd smør, honning, og hasselnøtter først. Noe som gir dem en usedvanlig nydelig smak.

Dette trenger du til røren:
3 egg,
300 g sukker,
300 g hvetemel,
200 g smør,
1 dl mild olivenolje,
3 ts bakepulver,
3 ts vaniljesukker,
2-3 ss melk,

Til fyll:
2-3 grønne epler, (uten skall og i tynne skiver),
1 ss sukker
1 ts kanel
1 ss smør
1/2 dl finhakkede hasselnøtter
1 ss honning

(hasselnøtter og honning kan med fordel byttes ut med en god hasselnøtthonning)

Dette gjør du:
Kake:
1. Pisk egg og sukker stivt, ha i mel og smeltet smør vekselvis, og rør inn halvparetn av kanel- og sukkerblandingen, olje, og bakepulver og vaniljesukker tilslutt.
2. Smør en springform (22-24 cm), og fordel røren i denne.
Fyll:
3. I en kjele smelter du smør, sukker, honning på svak varme, før du tilsetter nøtter, kanel, og epler. La det hele surre ti epleskivene er myke. Fordel de deretter i kakerøren, og stikk de dypt ned.
4.Stek kaken i omtrent 20-30 minutter på 180 grader over- og undervarme.

Det varier veldig med stekietid avhengig av størrelse på formen, og man må bruke en liten tannpirker som man stikker i midten av kaken som indikator. Er den fortsatt flytende i midten må den stekes videre. Dersom røren fyller formen veldig godt, og en overstiger steketiden veldig, kan det være lurt å steke kaken påmidterste rille først, for og så flytte den til nederste rille, og eventuelt dekke den med et bakebapir etterhvert så toppen ikke svir seg.

Kategorier:    Bakst / Dessert / Høst / Jul / Sommer / Vinter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *