Fastelavnsboller med tonkakrem

Publisert 8 februar, 2014

1005744-8-1329608756023

De siste årene har jeg gang på gang fulgt vanen med å fylle fastlavnsbollene mine med tradisjonelle ting som pisket krem, syltetøy eller kanskje mandelmasse om jeg skal være litt vågal. I år bestemte jeg meg for å bruke en av mine favorittingredienser, nemlig den lille mystiske tonkabønnen for å bryte løs det fastgrodde bollemønsteret.

I Frankrike har det lenge vært en såkalt «tonkaepidemi» hvor fine restauranter og nå også litt mindre fine restauranter bestemmer seg for å bruke denne lille godbiten i både det ene og den andre.

Personlig har jeg lenge (helt siden forfengeligheten smøg seg over min tilværelse) gått rundt og fylt verden med lukten av både tonkabønner og amber. Denne lille luringen brukes nemlig hyppig i parfymer.

Smaksmessig er tonkabønnen en spennende liten sak, da en nesten skulle tro at den var komponert av en rekke andre smaker som lett kan minne om ting vi ellers er godt kjent med. Pisket forsiktig inn i fløte, vil den oppleves som vaniljens tvillingsøster, men med en litt mer pikant personlighet. Den har nemlig forlatt det florale vi finner hos vaniljen, og oppleves som mer kryddret. For øvrig vil varsomme innslag av honning og mørk karamell smyge seg forsiktig frempå, før en kanskje senser et hint av ceylonkanel og kardemomme.

I grunn smaker den ganske så dypt og mørkt, kanskje litt amber-aktig. Inntatt i kremform blir den imidlertid litt luftigere og forsiktig, men opptrer allikevel selvsikkert i ganen uten å bli for overlegen. Alt dette gjemmer seg inne i en sort, liten, rynkete bønne, som enkelt og greit må oppleves.

Dette trenger du for bollene:
0,5 l melk, 175 g smør, 50 g gjær, 175 g sukker, 1 stk egg 1,5 ts kardemomme, 1 kg hvetemel og pisket kremfløte.

Dette trenger du for tonkakremen:
1/2-3/4 stor tonkabønne, 3 dl fløte, og 1 ts sukker

Dette gjør du:
Smelt smøret i en bolle, og tilsett lunken melk. Rør ut gjæret i blandingen. Rør inn eggene, og tilsett alt det tørre. Kna deigen helt til den er blank, eller så kan du benytte deg av en kjøkkenmaskin. Dekk bollen med plastfilm og la den forheve i omtrent 40 minutter. Deretter triller du deigen til små boller, og plasserer dem på et stekebrett med bakepapir. Bruk litt hvetemel for å unngå at deigen klistrer seg fast. Etterhev bollene i ca. 40 minutter, og stek dem midt i ovnen på 220 grader i 10-15 minutter. Tislutt kjøler du de ned.

Fløten varmer du opp i kjele, og tilsetter revet tonkabønne. Fløten må ikke koke! Da dette gir den en honningsmak som forstyrrer den delikate tonkasmaken. Trekk gryten vekk fra varmen, og la bønnen bre ut alle sine praktfulle smaks- og duftmolekyler i fløten i omtrent 10 minutter. Kjøles ned, og piskes på vanlig måte.

Medisinske fakta:
Her kan du lese en liten artikkel jeg har skrevet om tonkabønnen.

Kategorier:    Ukategorisert

4 svar til “Fastelavnsboller med tonkakrem”

 1. Juanita sier:

  Dette hørtes ut som noe jeg bør smake! Hvor får jeg kjøpt disse bønnene? 🙂

  • Ericsson K. sier:

   Hallo! Jeg har kjøpt mine i utlandet, men jobber med å lokalisere en forhandler her til lands. Skal gi lyd fra meg så fort jeg finner ut av det! 😀

 2. Frøydis sier:

  Nå skal ikke jeg snakke ned om tonkabønnene dine, for virker både spennende og jeg har lært meg å ikke skimse av ting jeg aldri har smakt =P Men, altså. Hva med noe så enkelt som eggekrem / vaniljekrem ? Jeg føler meg mere og mere ensom når det kommer til fastelavensfyll. Jeg trudde eggekrem var det vanlige, men virker som jeg er ganske alene om. MEN, det er dødsgodt ! Men alltid yey til å bryte vaner uansett hvilken del av livet de er del av.

  • Ericsson K. sier:

   Vanlijekrem er nydelig! Er en grunn til at napoleonskake er en av favorittkakene mine, blir absolutt noen med vaniljekrem i år, må jo ikke bare lage én type 😉 takk for tipset! 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *