Fylt paprika med kylling og safranris

Publisert 9 mai, 2013

Nok et sporadisk innlegg skrevet i nattens sene, mørke, kalde timer. Like uforventet står igjen eksamen rett rundt hjørnet, og siden man ikke blir noen god lege av å bare spise sjokolade, har både matlaging og bloggen blitt bittelitt nedprioritert.

Her får dere uansett oppskriften på en av mine favorittretter. Den smaker utmerket, og maner frem de herligste minner fra min etterlengtede barndom. Jeg er jo tross alt eldgammel nå. Gemista, yemiste, også kalt dolmeh felfel, er en herlig rett fra middelhavslandene. Den lages rundt hele middelhavet, og rundt gamle Persia. Ulike områder har sin unike vri på retten. Fellesneveren er imidlertid de saftige paprikaene som fylles til randen med herligheter fra nord og sør, før de grilles og nytes akkompagnert av nylaget tzatziki, brød eller pasta.

Jeg husker veldig godt de glodvarme sommerdagene da jeg var liten og på besøk hos bestemor, og fulgte etter henne til grønnsaksmarkedet. På store, håndsnekrede trepaller reiste gedigne pyramider av friske grønnsaker seg. Solmodne tomater som glødet i det intense sollyset, blanke auberginer, og bønnebelger i de mest intrikate fasonger. Friske bunter med peppermynte, dill, timian og andre eksotiske urter jeg ikke aner navnet på, sto på rekke og rad i bøtter med vann og dannet nærmest en urtehage midt i den travle byen, og spredte herlige lukter utover hele plassen. Bestemor snappet raskt til deg varene hun skulle ha, og på tilbakeveien fikk vi med oss ferskt, nyslaktet kjøtt fra slakteren. Vel hjemme tok det henne nøyaktig fem minutter å kutte opp alle grønnskene, og gjøre i stand resten. Med en ubeskrivelig presisjon og takt gled kniven opp og ned på skjærebrettet, og grønnsakene ble delt opp i nøyaktig like store identiske biter. Jeg satt med fortryllede øyne på kjøkkenbenken og fulgte med, uten å gripe inn et eneste øyeblikk (veldig ulikt meg) det var bare en helt magisk atmosfære inne på kjøkkenet hennes, og jeg nøt hvert eneste sekund av nærværet hennes. I mens hun skar grønnsakene, putret det i en gryte på komfyren, hele huset ble fylt med nydelige dufter. Og i det hun hadde over finhakkede urter, steg det en nydelig damp opp av kjelen som jeg fremdeles kan huske, ganske mange år etterpå.

9q5I2gjVSIqAh0i3etxQBmPPtH6cTcTECw_1ObTFoEU

PqFR93K699R8Ho6QUbhatqkM2gjr8Z-HRPBesERlt4M

KYQFj8x4-AOd6c37Ol8YtY4lWdZRjJUjMvDL_cp95k8

qi0kTrdo1Nd2ywi8ldmfAPruaWa7-MhYuY_Usq24AeI

qv_pC2dSoQACyY4LV62Qb14w7FffGT1zjK_AlQRmJ-s

uWUBqvZn0JSZoUYHk5aHxZjkFvAY-pW_rzbOpwZpQaA

fylt paprika

3oqgk7s0qDq0bMelzlyZaqGqQ_9gVlwv-Nq_7Irhsao

cSUlqG0acQJm6ABa3_AA3NZoUqD_owVH2zIhIwMttSQ
nPCDlxSejyPCOspfS4MXJf0s_1Q7NVsDM2Y9vrO2B5A

MM_O_z-mOcVHcjQ1Enr3SncmZac4-z_x_dnmcUYMfc0

Dette trenger du for 4 porsjoner:

6 store paprikaer i valgfri farge
400 g kyllingfilet, karbonadedeig, hakket lammekjøtt, eller kyllingkjøttdeig
1 stor finhakket løk
3 fedd finhakket hvitløk
1-2 ts røkt paprikakrydder
1 ts chillipulver/ 1/2 finhakket rød chilli uten frø
1 ts salt
1 ss sitronsaft
1 ss olivenolje
1 dl creme fraiche
finhakket koriander, persille eller basilikum
2 dl ris
1 ts klar eddik
1 klype safran (kan sløyfes/erstattes med gurkemeie)
olje til steking

Dette gjør du:
1. Kok ris som angitt på posen, og ha i safran mens den koker. Hell av vannet, og sett den til siden.
2. Skjær opp kjøtt dersom du ikke bruker kjøttdeig, og stek det på sterk varme. Tilsett løk.
3. I en skål blander du creme fraiche med alt av krydder, salt, 1 ss olje, sitron, hvitløk, eddik, og urter, og har det ovver kjøttet. La det hele stå og putre i noen få minutter.
4. Kutt av lokket på parikaene, og ta ut frøene. Fyll dem 1/3 opp med ris, og 2/3 opp med kjøttblandingen. Sett på loket, og ha dem i en ildfast form som er smurt på forhånd. Stekes i 20-30 minutter på 200 grader på over- og undervarme.

Nb: Jeg foretrekker en passe fast konsiistens på papriaken, og dersom du vil ha den skikkelig grillet må du for all del la den stå en stundt til!

Kategorier:    Forrett / Hovedrett / Sommer / Ukategorisert / Vår

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *