Sol, sommer og belgiske vafler

Publisert 20 juli, 2013

Jeg kan med hånden på hjertet berette veldig ærlig om mine opphold i Belgia, og si at jeg uten untak lever på sjokolade, og belgiske vafler og bare det når jeg er der. Det hele skylles ned med et par slurker edle dråper fra Bollinger, intet annet. Poenget er at jeg er veldig glad i belgiske vafler, og tar dem svært seriøst.

De fleste av oss har en eller en annen gang spist noe som vi har trodd eller har hørt er en belgisk vaffel. Det er mulig du har det, men sannsynligheten er svært lav. For en autentisk belgisk vaffel er noe helt annet enn de tørre forhåndsstekte vaflene en finner i dagligvaren og på kaféene i Norge.

De virkelige belgiske vaflene, de som fyller Belgias gater med godlukt og lokker til seg både store og små, er rett og slett himmelske, og kan aldri sammenliknes med hel-og halvfabrikata som en får kjøpt i resten av verden. Skal du ha en ordentlig opplevelse, må du rett og slett bake selv. Det finnes mange ulike typer av belgiske vafler, og de to mest kjente er Gaufre de Bruxelles, sprø rektangulære vafler oprinnelig fra Brussel, og Gaufre de Liège, mer seige ovale vafler fra byen Liège. Nedenfor kommer oppskriften på de førstnevnte, som skiller seg fra de norske på formen, og ikke minst smaken. De er for øvrig laget av en gjærdeig, og ikke røre slik de norske er. Du trenger et eget belgisk vaffeljern til disse, som du får kjøpt på Jernia, Clas Ohlson eller liknende.

PS: Ikke server vaflene med sjokoladesaus. Det er en stygg amerikansk tradisjon som får skikkelige belgiere til å rynke på nesen.

HeOdKgoN2i1jlrS0Rc7HhxMFprXBFKWZJo1D1Jgyp2M

2_eI4tK2QX6DEin5YiT6Eh5Zy3yVPaAx4AR_0mSXIZ0

hSy42sfTmiF98zgSVwRSBB_bj29meD7ffWqFPeJGOvE

C9G559IduemT_qMqtlzykwo6ff74BLKSENi6qV-lUpY

ArkU5ZMCuVPe5ogXWa1g735a6_ZS5pViU8bbwbrXQn4

kbnvvIjRdvp5y2oau4yKQBtnxjc5a7x92lWi2GU4Q0o

OF7lAS-MmHTGXhgDG5E9cXd2vvkOlL5mmP8XVkTEsO8

lPYMGyeRkwKaSm1BSvsFN4dkjhQbC8n3r77UbDHwt1s

aGV5Vim9hW0grgeQ8vpf4jz_5aXexoEucYOG_Mfp_rs

xVQZj-OQBPbXIrADX3Hpy7uqlT-ytlMyNV_OMHW7uA4

dibl2OmpftgOSmLjHKZYWQDwW0mig8iaCkxbCqKZEAI

r08bLVf7GUf2tNNOcsWW_HpvdXYFpcLUi4Ef_xMzPgQ

JAcPnoyMjvSpOFiHXgRXAcHvCwJRkGai17GDYkIu7vk

lpvW7VgBXZjxPITGAQq9uqW0n1SVAtfGh-KmQn4IgD4

Disse vaflene en sprø og saftige på en gang, og har en vidunderlig smak. Særlig når de serveres med nypisket krem og ferske, norske jordbær og andre gode bær. Dette er en mektig liten sak, og her i huset brukes den flittig som søndagsfrokost. Ingenting er koseligere enn hele familien samlet rundt frokostbordet som bugner av bær, vafler og nypisket krem. Det vekker i hvertfall alltid en form for entusiasme hos meg. Passer for øvrig også som en herlig sommerdessert. Det praktiske er at du kan halvsteke vaflene dagen før du for eksempel venter gjester, oppbevare dem i en lufttett boks, og gi de et par minutter i vaffeljernet rett før de serveres. Så sparer du masse tid du heller kan bruke på noe annet fornuftig.

Dette trenger du:
– 25 g tørrgjær
– 120 g smør
– 6 ss sukker
– 2 egg
– 2 ts vaniljesukker
– 8 dl hvetemel
– 2 dl vann
– 2,5 dl melk
– én klype salt.
– én klype malt kardemomme

Dette gjør du:
1. Løs opp gjæren i lunken melk, og tilsett vann og smeltet smør.

2. Ha i hvetemel, vaniljesukker og salt, og rør godt til du får en klumpfri deig.

3. Skill eggeplommer fra hviten, og ha de i røren. Eggehvitene piskes stivt og foldes forisktig inn i røren tilslutt.

4. Røren skal heve i minst 60 minutter før den stekes til vafler. Jeg personlig har latt den stå i kjøleskapet over natten før den stekes flere ganger, og har god erfaring med dette. Dette gjøre imidlertid på eget ansvar, da jeg tidligere også har erfart å våkne til vaffelrøreflom i kjøleskapet.

4. Stek vafflene i et belgisk vaffeljern, på samme måte som en gjør i et norsk vaffeljern. Røren kan være klissete og vanskelig å håndtere, men med en god øse og litt prøving går det som regel bra tilslutt.

Kategorier:    Bakst / Dessert / Sommer / Vår

Ett svar til “Sol, sommer og belgiske vafler”

  1. Catrine sier:

    Tusen takk for deilig oppskrift. Disse smakte nydelig ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *