Spinatpai med tzatziki og feta

Publisert 28 juli, 2013

Som enkelte kanskje vet, dominerer middelhavsk kokkekunst mitt kjære kjøkken om sommeren. En kombinasjon av sommervarme og lett tilgjengelig råvarer som urter og annet grønt fra hagen, vil jeg tro er årsaken. Og det er jo ingen hemmelighet at jeg er frankofil, og grekofil og italiofil til de grader. Og når man elsker Hellas kommer man ikke utenom gresk mat. Når jeg sier Hellas, snakker jeg ikke om turistfellene Nordeuropeere er så glad i, hvor både alkoholen og klamydiaen flyter fritt.

Nei, jeg snakker om fine Hellas. Hvor skumringen akkomoagneres av et samstemt sikadekor, og morgenen starter med et giagantisk glass limonade, etterfulgt av turer i den glovarme heten som har å by på historie og matkunst man ellers bare kan lengte etter. Massive steinmurer i venetiansk stil som reiser seg mot himmelen der du går nedover veien, blomstertunge mandeltrær med greiener som bøyer seg ned mot bakken, og lyden av brettspill fra en gjeng menn som sitter og spiller utenfor en av de mange kaffeunionene i en tung sky av røyk laget av cigarene de sitter og patter så iherdig på.

Og når en frue kommer vaggende nedover veien med en stråkurv full av nystekte småkaker bakt på gresk vis med honning, kjenner man magen rumle. Da er det ikke verre enn å sette kursen mot den lokale tavernaen og sette seg ved et bord og bestille litt Raki og en magisk Spanakopita.

WzD6ILPpyBnv7gV4mSH9SeOyuCDeCEHbdYKSVlufWoo

vTpX4ALjOMHpN3h59dnGy6ZTQQ70WbCP3EnaV_GoU0E

1YI9qBfs4BXE8IR1Hja2m3XEaseOi5K8ahbxMxMTLuk

Pm4iAtPZP2kz6FyK5U4KvwwEc-00XeYESq0mx3_PnUo

uGK9CTUpAtTC2u6SYpiPJ79C2ZzDxzkcr3oK6kbHhmE

micom3MA1NnDptsuftB5X0b-uVmK8rqd3v3yqDidzzw

rw6bbNhPdEyt1uwo7siv0rqoTv7Qlj5DFJOO8XWeEfU

Jctj2AvkceAb-iWaVRuK6XDmoRezuIl5ym6uRrNnezg

-OD1xftKZKTnr4TlQHEeReNGZLN0GeCPf5gAPWMO7T4

MrHzNjp2xacDki84oKVbSVyY7vgwaQSTeGqXImm0GSs

Spanakopita finnes i mange ulike former, og utover sensommeren skal dere få oppskriften på alle jeg vet om. Her har dere en litt typisk pai-aktig spanakopita, med laget med tradisjonell paideig og fetaost. En kan også bruke filodeig og ricotta.

Dette trenger du for deigen:

-3 dl hvetemel
-1 ss maismel
-1 ss vann
-125 g smør
-1 egg

Dette trenger du for fyllet:
-1 løk
-1 pakke frossen spinat/250 g fersk spinat
-4 ss finhakket dill
-1/4 ts revet muskat
-1/2 ts salt
-1/4 ts cayennepepper
-1/2 ts nykvernet sort pepper
– 2 egg
– 200 g valgfri fetaost, jeg har hatt min i e chillipaste på forhånd for ekstra smak.
-1 dl revet mild hvitost (norvegia)
-1/2 boks gode bokstomater, (eventuelt 2 ferske tomater og 1 ss tomatpurre)
-1-2 fedd hvitløk

Dette gjør du:

(Har du allerede en god paioppskrift du er glad i, må du for allde del bruke den og hoppe over trinn 1)

1 Lag deigen ved å smuldre sammen mel og lunt smør i en bakebolle. Tilsett egg og vann, og kna godt. Pakk deigen inn i en frysepose og la den hvile en time eller to i kjøleskapet.

2 Smør en paiform, eller spirngform med litt olje eller smør, og klem ut deigen. Du kan godt kjevle den litt på forhånd om du ønsker det. Prikk bunnen med en gaffel, og forhåndstek paiskallet i 10 minutter på 190 grader.

3 Ha en ss smør i en stekepanne, og tilsett spinat. Denne skal nå dehydreres, før du tilsetter hakket løk, hvitløk, og tomat. La det hele igjen stå og putre til du får en kompakt fin masse. Ta stekepannen av platen, og tilsett lettrørte egg mens du rører godt. Tilslutt har du i fetaost og alt av krydder.

4 Ha spinatmassen i paiskallet, strø på revet ost, og stek den i omtrent 30 minutter til oste begynner å få farge.

5 Server paien med en enkel salat, tzatziki (det MÅ du ha) og godt brød til.

Kategorier:    Forrett / Hovedrett / Høst / Vår / Vinter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *